POZIV JE ZATVOREN
putevi

Šta za vas predstavljaju putevi? Kakve asocijacije oni bude? Kojim putevima koračate? Sa čijim se putevima oni prepliću? Nailazite li na prepreke idući svojim putem? Razmišljate li o putevima kojim koračaju drugi?

Dok razmišljamo o putevima na krajnje simboličnom nivou – o putevima ka sreći, uspehu, snovima, nekim drugim putevima, teških nogu i umornih glava, korača stotine hiljada ljudi. Ti putevi su nevidljivi na mapama, a staze kojim koračaju nazivamo ilegalnim. Njihov hod nazivamo ilegalnim. To je hod putevima koji nisu prohodni i na kojima se umesto horizonta, naziru ograde i žice. Njihovi putevi su putevi nade i putevi nezamislivih gubitaka.

U Srbiji se trenutno nalazi oko 7000 izbeglica i migranata, koji su bežeći od rata, nasilja i represivnih režima krenuli neizvesnim putevima ka nekom izvesnijem sutra. Ovi ljudi se trenutno nalaze u prihvatnim centrima, ilegalnim skloništima, šumama, pred granicama. Njihov put se ovde ne završava – ovde su jer nemaju dozvolu da nastave dalje. Ali ovo je vreme i mesto na kom se naši putevi ukrštaju s njihovim. Oni ovde nisu svojim izborom, ali ovo je mesto na kom mi imamo izbor, ali i odgovornost, da raskrsnicu na kojoj smo se sreli, raspletemo putevima humanosti. I ne postoji zakon, niti vlada, koja solidarnost može učiniti ilegalnom.

Volonterski centar Vojvodine će Dan volontera, 5. decembar, obeležiti prodajnom izložbom fotografija „Putevi”. Izložba će biti postavljena u Gerila baru u Novom Sadu, i otvorena za posetioce od 18 do 23 časova. Sva sredstva koja prikupimo od prodaje fotografija, iskoristićemo kako bismo podržali volontere koji na teriroriji Subotice svakodnevno pomažu izbeglicama sa Bliskog istoka da ovu deonicu svog puta prebrode dostojanstveno.

Ovim putem pozivamo fotografe da doniraju svoje fotografije i na taj način pomognu ovu akciju. Pridružite nam se i pošaljite fotografije na temu „Putevi“. Fotografije možete slati na adresu balkansteps@gmail.com. Jedan autor/autorka može poslati i više od jedne fotografije.

U mailu napisati: ime i prezime autora/autorke, mesto boravka, naziv fotografije (ukoliko postoji), godište fotografije i kratak opis.

Zbog ograničenog budžeta, broj fotografija koje možemo štampati je 30. Te će se sam konkurs zatvoriti onog momenta kada prikupimo prvih 30 fotografija. Svaka fotografija će se štampati samo jednom!

Za sva eventualna pitanja možete nam pisati na gore navedenu mail adresu.

Hvala na solidarnosti.

Ispred Volonterskog centra Vojvodine
Milica Milović Kinoli